МУҲАММАД ҲАКИМ ТЕРМИЗИЙНИНГ ЭТНОЛОГИК ВА ЭТНОГРАФИК ТАДҚИҚОТЛАРИ - Сайдуллаев, Фаррух (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Ушбу мақолада Муҳаммад Хаким Термизийнинг “Нарўзнома” ва “Солнома” асарлари этнологик ва этнографик таҳлил қилинган. Ҳаракати афлок (осмон) ва кавокиб (юлдузлар), сайёра ва нужум (ёритгич)ларни тулуъ (чиқиш) ва ғуруб (ботиш) вақтининг қайси фалакда, қайси буржда ва қайси вақтда чиқиб ва қайси вақтда ботиши, қайси нарсага далолат қилиши, нимани тарбият қилиши ва қайси нарсага саъд (яхши) ва қайси нарсага наҳс (ёмон) бўлиши илмий таҳлил қилинган.