TO‘DA-1 NEOLIT MAKONINING O’ZBEKISTON TOSH DAVRI ARXEOLOGIYASINI O’RGANISHDAGI O’RNI - Berdiqulov, Mirolim (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Maqola Janubiy O‘zbekistonning Boysun tog‘laridagi neolit davriga oid To‘da-1 g‘or makonidan topilgan tosh qurollarining texnik-tipologik tasnifiga bag‘ishlangan. To‘da-1 neolit makonining tosh qurollari kam sonli bo‘lsada, ular 11 xil tiplarga ajraladi. Ular asosan plastinalar va uchirindilardan ishlangan. Ayrim hollarda qurol yasashda tosh plitka yoki tabiiy siniqlardan ham foydalanilgan. To‘plamning tosh qurollari orasida atipik qirg‘ichchalar, kesgichlar, retushlangan plastinalar, retushlangan plastinkalar, retushlangan mikroplastinkalar, tosh bolta, geometrik qurol, tosh bigiz, tig‘, kompozit qurol va retushlangan uchirindilardan tarkib topgan.