NUROTA TOG‘ TIZMASINING TOSH DAVRI ARXEOLOGIYASINING O‘RGANILISH TARIXI - O‘ng‘alov, Lazizbek (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Zarafshon havzasi O‘zbekistoninng markazida joylashgan bo‘lib, bu muzofotda insoniyat madaniyat izlari paleolit davridan boshlab mavjud bo‘lgan. Bu hududda tashkil topgan madaniyat mahalliy negizda shakllanganligi tadqiqotlar tufayli o‘z isbotini topdi. Shuningdek, Nurota tog‘ tizmasining shimoliy qismi arxeologlar tomonidan keng ko‘lamda o‘rganilib kelinmoqda. Bu izlanishlar davomida mintaqa o‘rta asrlarda odamlar tomonidan intensiv o‘zlashtirilganligi oydinlashdi. Yaqin kunlargacha Nurota tog‘ tizmasining shimoliy qismida tosh davriga oid topilmalar qo‘lga kiritilgan emas edi.