SAMARQAND VILOYATI HUDUDIDI TOSH DAVRI ARXEOLOGIYASINING O’RGANILISHI TARIXI - Djurakulov, Sherzod (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Zarafshon vodiysi, uning tog’li rayonlari odamzodning ilk ajdodlari tomonidan qadimgi tosh davrining mustye bosqichidan boshlab o’zlashtirilgan. Bu haqda dastlabki ma’lumotlarni Samarqand davlat universitetining arxeologi D.N.Lev asarlarida o’qish mumkin. Keying yillarda mustye davriga tegishli yodgorliklar Qoratov-Nurota tog’ tizmalarining Voush tog’i janubiy yonbag’ridan, Zirabuloq va Ziyovuddin tog’ etaklaridan (Zirabuloq va Qo’tirbuloq) topib o’rganildi. Maqolada Samarqand vohasi qadimgi jamoalarining qo’lga kiritgan ijtimoiy, iqtisodiy va madaniy yutuqlari insoniyat jamiyati rivojida munosib o’rniga ega ekanligi, Samarqand viloyati hududidi tosh davri arxeologiyasining o’rganilishi tarixi masalalari yoritiladi.