ТОШКЕНТ ВОҲАСИ СЎНГГИ БРОНЗА ДАВРИ ТАРИХИ ТИЗИМИДА: ДАФН УДУМИ ВА МИГРАЦИЯ МАСАЛАЛАРИ - Ибрагимов, Рахмон (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Маълумки, бронза даврида Евросиёнинг шимолий дашт ҳудудида иқлим куруқлашиб борган. Иқлим ўзгаришлар натижасида бу ерда яшаган Андроново маданияти аҳолисининг бир қисми минтақанинг жанубига кўчишига олиб келган. Мақолада Тошкент воҳаси ерларида аниқланган бронза даври Андроново маданиятига оид археологик ёдгорликлар, хусусан, маконлар, қабр иншоотлари ва тасодифий топилмалар умумлаштирилиб, улар таҳлил қилинди. Асосий эътибор кўпроқ қабр ёдгорликлари, дафн қилиш усулларига ва улардан топилган моддий ашёларнинг хусусиятини ўрганишга қаратилди. Марҳумларни кремация одати бўйича дафн қилиш усули ва икки четида конуссимон шохчали билакузук намуналарини ўрганиш асосида чорвадор аҳолининг миграцияси йўнашлари аниқланди. Шунингдек, Тошкент воҳаси ҳудудида бронза даврида яшаган чорвадор аҳолининг турмуш тарзи, ижтимоий-иқтисодий ва маданий ҳаёти билан боғлиқ масалаларига ҳам ойдинлик киритилди.