АЙРИМ ХОРИЖИЙ МАМЛАКАТЛАР ЖИНОЯТ ҚОНУНЛАРИДА ТРАНСПОРТ ВОСИТАЛАРИ ҲАРАКАТИ ЁКИ УЛАРДАН ФОЙДАЛАНИШ ХАВФСИЗЛИГИ ҚОИДАЛАРИНИ БУЗИШ УЧУН ЖАВОБГАРЛИК МАСАЛАЛАРИ - Адембаев, Аралбай (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Ушбу мақолада айрим хорижий мамлакатлар жиноят қонунларида транспорт воситалари ҳаракати ёки улардан фойдаланиш хавфсизлиги қоидаларини бузиш учун жавобгарлик масалалари атрофлича таҳлил қилинган. Мазкур жиноят бланкет диспозицияли жиноят бўлганлиги сабабли, хорижий давлатлар қонунчилигида белгиланган йўл ҳаракати қоидалари, транспорт воситаларидан фойдаланиш хавфсизлигини таъминлашга доир нормаларга, шунингдек, бундай қоида ва нормаларга риоя қилмаганлик учун жавобгарлик масалаларига эътибор қаратилган. Бу борада хорижий давлатлар қонунчилиги миллий жиноят қонунчилиги нормалари билан қиёсий таҳлил қилинган. Бунда Европа, Осиёнинг ва Американинг ривожланган давлатлари, шунингдек, қонунчилик тизими нисбатан яқин бўлган МДҲга аъз давлатлар қонунчилиги қиёсий-ҳуқуқий тадқиқ этилган. Ушбу тадқиқот натижасида хорижий давлатларда мавжуд ижобий тажрибаларни миллий қонунчиликка имплентация қилиш имкониятлари юзасидан хулоса, таклиф ва тавсиялар илгари сурилган.