RAQAMLI TA’LIM MUHITIDA BOSHLANGʻICH SINF OʻQUVCHILARINING IT SAVODXONLIGINI OSHIRISH METODIKASINI TAKOMILLASHTIRISH - Yaxiyaxonova, Muxiba (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Maqolada raqamli texnologiyalar shiddat bilan rivojlanib borayotgan bir davrda oʻquvchining tegishli darajadagi axborot savodxonligi va madaniyati mavjudligi muhim ahamiyatga ega boʻlib, kognitiv qobiliyatlarning rivojlanishi faollashadi, tafakkur, ijodiy fikrlash, dunyoqarash shakllanadi. Oʻzbek tadqiqotchisi B.S.Аbdullaeva, xorij tadqiqotchilari Vashuk Irina Nikolayevna, Sorokin Sergey Semenovich, Dr. Liane Gabora tadqiqotlari tahlil qilish natijasida, boshlangʻich sinf o‘quvchilarining axborot savodxonligini shakllantirish maqsadida 1-sinf oʻquvchilariga “Informatika va axborot texnologiyalari” faning joriy etilishi oʻquvchining kognitiv qobiliyatlarining rivojlanishini faollashtirishi, tasavvur, ijodiy fikrlash, dunyoqarashini shakllantirish maqsadida tanqidiy va ijodiy fikrlash qobilyatini rivojlantirishning samarali usullardan biri “Intellekt xarita” va oʻyin metodlaridan foydalanish ekanligi haqida fikr yuritilgan.