KORPUS LINGVISTIKASIDA MATN ANNOTATSIYASINING LINGVISTIK MUAMMOLARI - Asqarova, Madina (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Ushbu maqola korpus lingvistikasida matnlarni annotasiyalash ya’ni izohlash masalarini o’rganadi. Bugungi kunda korpus lingvistkasida katta hajimdagi matnlarni lingvistik nuqtai nazardan razmetkalash dolzarb masalaga aylangan. Lingvistik annotatsiya korpus tilshunosligining asosiy tushunchalaridan biridir. Korpusdagi matnlarni lingvistik razmetkalash matnlarga va ularning tarkibiy qismlariga lingvistik va ekstralingvistik ma’lumotlarni biriktirishdir. Mukammal annotatsiya tadqiqotchiga qidirilayotgan so‘z, so‘z shakl va kontruksiyani topishni osonlashtiradi. Chunki oddiy elektron matnda uning xarakterini ochuvchi alohida ma’lumot (annotatsiya) mavjud emas. So’zlarni morfologik teglash usullari va unlarni til o’rganishdagi ahamiyati asosiy masala deb qaralgan.