SPORT MASHG’ULOTLARI JARAYONIDA PEDAGOGIK NAZORATNING AHAMIYATI - Turdimurodov, Dilmurod (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Ilmiy maqolada sport mashg’ulotlarida pedagogik nazoratning nazariy va uslubiy asoslari keltirilgan. Ma’lumki, jismoniy tarbiya va sport har tomonlama rivojlangan shaxsni shakllantirishda o’z hissasini qo’shadi. Jismoniy tarbiya jarayonini pedagogik nazorat qilib borish umumiy ta’lim muassasasidagi ta’lim jarayonining ajralmas qismi bo’lib, jismoniy tarbiyani optimallashtirish, xavfsiz va samarali bajarishga qaratilgan chora-tadbirlarni o’z ichiga oladi. Pedagogik nazorat pedagogik jarayonning zarur tarkibiy qismi bo’lib, u organizmning funktsional imkoniyatlari darajasini va jismoniy faoliyatning etarliligini o’z vaqtida aniqlashni ta’minlaydi. Sport mashg’ulotlari pedagogik jarayon bo’lganligi sababli, unda mashg’ulot va tarbiyaning umumiy printsiplari qo’llaniladi. Shu bilan birga, uning xususiyatlarini aks ettiruvchi mashg’ulotlarning o’ziga xos tamoyillari mavjud bo’lib, bular jismoniy qobiliyatlarni maksimal darajada rivojlantirish va musobaqalarning mavjudligidir.