BOSHLANG`ICH SINF O`QUVCHILARINING KOGNITIV KOMPETENTSIYASINI RIVOJLANTIRISHNING ZARURIYATI - Xudoyberganov, Doniyor (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Maqolada boshlang`ich sinf o‘quvchilarning kognitiv kompetentsiyasini rivojlantirish jarayonining bazi-bir jihatlari hamda kognitiv rivojlanishning idrok, e’tibor, xotira, fikrlash va iroda kabi asosiy jihatlari va ularning maktabda muvaffaqiyatli o‘qish va moslashishdagi roli ko‘rib chiqiladi. Boshlang`ich sinf o`quvchilarining individual xususiyatlariga va ularning kognitiv komptentsiyasini rivojlantirish uchun sharoit yaratish zarurligiga alohida e’tibor beriladi. Undan tashqari maqolada boshlang‘ich sinf o‘quvchilarining kognitiv kompetentsiyasini muvaffaqiyatli rivojlantirish uchun ta’lim muhitini optimallashtirish va o‘qitish usullarini qayta ko‘rib chiqish muhimligini ta’kidlab o`tilgan.