Францияда иккинчи республика инқирози ва 1851 йилги давлат тўнтариши - Эргашев, Шуҳрат (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2023)
XIX аср Франция тарихида муҳим давр бўлди. XVIII аср охиридаги Буюк француз инқилоби ва давлат тўнтаришидан сўнг ўрнатилган Наполеон империяси Франция учун ҳам шарафли ҳам изтиробли йиллар бўлди. 1848 йили содир бўлган инқилоб империя тизимини ағдариб ташлади ва II Республикани эълон қилди. Наполеон I нинг жияни Луи Бонапартнинг президент этиб сайланиши ва конституцияда президент ваколатлари ва унинг қайта сайланишига ўрнатилган чекловлар, иқтисодий ва сиёсий беқарорлик 1851 йил декабрда давлат тўнатиршига олиб келди.