KIBERXAVFSIZLIK VA KIBERMAKONDA YURISDIKSIYA CHEGARALARINI BELGILASHNING ILMIY NAZARIY MASALALARI - Mirzakarimova, Dilafruz (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Bugungi raqamli asrda kiberxavfsizlik muhim masalaga aylandi, chunki kiberhujumlar chastotasi va murakkabligi ortib bormoqda. Kiberxavfsizlik tahdidlarini bartaraf etishdagi asosiy muammolardan biri yurisdiksiya chegaralari masalasidir, chunki kiberjinoyatchilar dunyoning istalgan nuqtasidan faoliyat yuritishi mumkin, bu esa huquqni muhofaza qilish organlariga ularni kuzatish va jinoiy javobgarlikka tortishni qiyinlashtiradi. Kiberxavfsizlik va kibermakondagi yurisdiksiya boshqaruv organining muayyan geografik yoki virtual hududda qonunlar va qoidalarni qo‘llash vakolatini anglatadi. Kibermakonning raqamli tabiati yurisdiksiyani aniqlashda o‘ziga xos muammolarni keltirib chiqaradi, chunki onlayn faoliyat jismoniy chegaralar va an’anaviy huquqiy asoslardan oshib ketishi mumkin. Ushbu maqola raqamli sohada yurisdiksiya chegaralarini aniqlash bilan bog‘liq ilmiy nazariy masalalarni hamda rivojlanayotgan landshaftni shakllantiradigan huquqiy, siyosiy va amaliy mulohazalarni o‘rganadi.