O‘RTA OSIYODAGI ANGLIYA-ROSSIYA RAQOBATINING TARIXIY KONTEKSTI VA KATTA O‘YIN SIYOSATINING VUJUDGA KELISHI - Askarov, Azimjon (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Buyuk o'yin, 19-asr boshlarida Britaniya razvedkasi xodimi Artur Konolli tomonidan kiritilgan atama 19-asr va 20-asr boshlarida Markaziy Osiyoda ta'sir va nazorat qilish uchun Britaniya imperiyasi va Rossiya imperiyasi o'rtasidagi kuchli raqobatni anglatadi. Bir asrdan ko'proq davom etgan ushbu kuchli raqobat davri mintaqaning zamonaviy siyosiy manzarasini shakllantirgan bir qator diplomatik manevrlar, harbiy bosqinlar va strategik ittifoqlar bilan ajralib turdi. Ushbu maqolada Markaziy Osiyodagi Angliya-Rossiya raqobatining tarixiy konteksti, buyuk o'yin siyosati va ushbu raqobatning mintaqa va umuman dunyoga ta'siri ko'rib chiqiladi.