АХЛОҚНИНГ ЖАМИЯТДАГИ ТРАНСФОРМАЦИОН ВА БАРҚАРОРЛАШТИРУВЧИ ФУНКЦИЯЛАРИ - Мухамеджанова, Лалихон (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Ушбу илмий мақола ахлоқнинг жамиятдаги трансформацион ва барқарорлаштирувчи функцияларини ўрганишга бағишланган. Тадқиқотнинг асосий мақсади ахлоқий қадриятларнинг жамиятдаги ўзгариш жараёнларига таъсири ва уларнинг барқарорликка қўшган ҳиссасини аниқлашдан иборат. Тадқиқотда компаратив адабиётлар таҳлилидан фойдаланилди. Ўрганиш натижалари кўрсатишича, ахлоқий меъёрлар ва тамойиллар жамиятнинг ижтимоий тузилмасини мустаҳкамлашда ва унинг мураккаб ижтимоий ва иқтисодий муаммоларига мослашувчанликни оширишда муҳим роль ўйнайди. Мақола якунида, ахлоқий тамойилларни тарбиялаш ва ривожлантиришга қаратилган амалий таклифлар билдирилган бўлиб, бу таклифлар жамиятнинг барқарор ривожланишига хизмат қилиши мумкин. Мақолада келтирилган хулосалар жамиятнинг турли қатламларида ахлоқий тамойилларни мустаҳкамлашнинг аҳамиятига урғу беради ва бу соҳадаги келажакдаги тадқиқотлар учун пойдевор қўяди.