IBN XALDUNNING JAMIYAT VA IJTIMOIY TARAQQIYOT TO‘G‘RISIDAGI QARASHLARI - Qayumova, Aziza (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Mazkur maqolada Ibn Xaldunning ijtimoiy taraqqiyot va jamiyatni tashkil etish haqidagi qarashlari to’g’risida umumiy ma’lumot berilgan. Ibn Xaldunning tarixiy jarayonlar va ijtimoiy tuzilmalarni o‘rganib, davlat shakllanishidagi qonuniyatlar va ijtimoiy evolyutsiya mexanizmlarini aniqlaganligi tadqiq etilgan. Shuningdek, allomaning ijtimoiy munosabatlarni etnik va madaniy mansublik nuqtai nazaridan talqin qiluvchi asabiya tushunchasi tahlil qilingan. Maqola uning ishining ijtimoiy jarayonlar va ularning tarixiy dinamikasini zamonaviy tushunishdagi ahamiyati yoritilgan.