ANTROP TAMOYIL HAQIDAGI FALSAFIY QARAShLARNING DINAMIKASI - Jumaniyozova, Sabohat (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Antropik printsip inson va koinotning o'zaro bir-biriga bog'liqligini o'rganadi. Inson va olam mutanosibligida falsafiy jihatlari keng yoritilgan. Unda inson va olamning mohiyati, Antrop tamoyilning bir necha talqinlari, falsafiy qarashlarning dinamikasi, kosmogonik antrop tamoyildan diniy qarashlarga o‘tish jarayoni, o‘sha davrda ijod qilgan faylasuflar va ularning ilmiy merosi haqida keng bayon etilgan. Antrop tamoyil bu Olamning hayot yuzaga kelishi uchun mos shaklda tashkillashgani bilan bog‘liq falsafiy konsepsiyaning mazmun-mohiyati tahlil qilinadi.