DRAMALARDA METOFORALARNING SOTSIAL XOSLANISHI (INGLIZ VA O‘ZBEK TILLARI MISOLIDA) - Xursanov, Nurislom (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Dramatik diskursda qo‘llangan metaforik komponenetlarning konseptual va kontekstual semalari o‘rtasida muayyan tafovut mavjud bo‘ladi. Ingliz dramalaridan farqli o‘laroq o‘zbek dramalarida metaforalarning qo‘llanilish chastotasi yuqori. Bu esa fikrni ifodalashdagi yana bir madaniy belgilardan biri bo‘lib xizmat qiladi. Metaforalarning muayyan jamiyat qatlami vakillarigagina taalluqli sotsial qatlam doirasida qoʻllanuvchi tipini alohida sotsial metaforalar yoki sotsiometaforalar nomi bilan guruhlash joiz. Mazkur maqolada ingliz va o‘zbek dramalarida qo‘llanilgan metaforalarning personaj nutqida ijtimoiy xoslanishi borasida ayrim mulohazalar keltirilgan.