SAYOHATNOMA JANRINING GENEZISI VA TARAQQIYOTI - Atadjanova, Sevara (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Ushbu maqolada XIX asr o‘rtalariga qadar jahon adabiyotida sayohatnomalarning tarixiy rivojlanishi va adabiy ahamiyati o‘rganiladi. Bu janrning qadimgi yunon adabiyotidagi kelib chiqishi, o‘rta asrlardagi haj rivoyatlari orqali evolyutsiyasi va uyg‘onish hamda ma’rifat davrida kengayishini o‘rganadi. Tadqiqot janrning geografik va etnografik ma’lumotlarni taqdim etish hamda badiiy adabiyotni turli mintaqalarning yorqin tavsiflari bilan boyitishdagi ikki tomonlama rolini ta’kidlaydi. Maqolada, shuningdek, zamonaviy adabiy tanqidning sayohatnomaning chegaralari va ta’riflari haqidagi bahslari muhokama qilinadi.