АРАБ ДУНЁСИДА “МАСАЛ” ИЛМИНИНГ ВУЖУДГА КЕЛИШИ ВА РИВОЖИ - Мусаев, Файзулло (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Араб маданияти қадим даврларда Яқин ва Ўрта Шаркдаги ўзга халқлар маданияти билан ўзаро боғланишда ривожланган. Жумладан, қадимги Миср ва Икки дарё оралиғи (Месопотамия -ҳозирги Ирок ва Сурия худудлари) халқлари маданияти, қадимги Финикия, Фаластин, Яман, Эрон ва бошка халқлар маданиятлари билан араб маданиятининг туташ жиҳатлари йўқ эмас. Исломдан илгари икки аср давомида шаклланган шеърият ярим оғзаки, ярим ёзма адабиёт характерига эгадир. Арабларда оғзаки ижод умумлашган холда муайян атамага эга бўлмаган. Оғзаки ижоднинг халк орасида энг урф бўлган турларидан бири «масал» (кўпликда «амсал») деб аталган бўлиб, унинг ўрни араб маънавиятида алоҳида ажралиб туради. Мазкур мақолада араб дунёсида масал илмининг келиб чиқиши, шаклланиши, ҳамда араб адабиётига катта таъсир қўшганлиги ҳақида батафсил маълумотлар келтирилади.