FRAZEOLOGIK BIRLIKLAR KOMPONENTLARI TAHLILI VA ULARNING STRUKTURAVIY MODELLARI - Narmuratov, Zayniddin (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Ushbu maqolada frazeologik birliklarning yasalish tamoyillari va strukturaviy modellari o‘rganilgan. Ingliz tilida ta’lim va ilm mazmunli frazeologik quyidagi adjective + noun, conjunction + pronoun + noun, noun + verb + noun ,noun + conjunction + noun, noun + verb + verb, pronoun + verb + noun strukturaviy modellari aniqlangan bo‘lsa, o‘zbek tilida esa ot + ot + sifat, ot + ot + ot, ot + sifat + ot, ot + ot+fe’l, fe’l + ot+fe’l, ot + ot+ son, ot + sifat+ fe’l, ot + ot+ son, ot + sifat+ fe’l, sifat+ ot+ fe’l, ot+ fe’l+fe’l kabi strukturaviy modellari aniqlangan. Shu bilan birga ingliz tilida ta’lim va ilm komponentli frazeologik birliklar morfologik vositalar (affikslar, qo‘shimchalar)siz (Don’t judge a book by its cover) hosil bo‘lsa, o‘zbek tilida esa turli morfologik vositalarni, ya’ni affiks va qo‘shimchalarni (yerning tagida ilon qimirlasa biladi) qo‘shish orqali so‘zlarni sintaktik bog‘lanishi orqali hosil bo‘lishi tadqiq etilgan.