CHIG’ATOY ULUSI BOSHQARUVI TARIXIDAN - Ulashova, Sevinch (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Maqolada Chingizxon Xorazmshoh-Anushteginiylar davlatini bosib olgandan keyin Movarounnahr va uning atroflaridagi sarhadlarning boshqaruvini Mahmud Yalavochga topshirgani va Yalavochlar xonadoni hududni sakson yildan ortiqroq muddatda boshqargani tadqiq etilgan. Shuningdek, 1238 yilgi Mahmud Tarobiy qo’zg’alonidan keyin ham hokimiyatning Yalavochlar qo’lida qoldirilish sabablari, Yalavochlarning Chig’atoy xonlari va mo’g’ul qoonlari bilan munosabatlari yoritib berilgan.