“XITOY-O‘ZBEKISTON-QIRG‘IZISTON” TRANSPORT YO‘LAGI TASHKIL ETILISHIDA O‘ZBEKISTON ISHTIROKINING TARIXIY AHAMIYATI - Gulmatov, Umarali (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Mazkur maqolada muhim transport loyihalaridan biri bo‘lgan “Xitoy-Qirg‘iziston-O‘zbekiston” multimodal yo‘lining barpo etilishida O‘zbekistonning o‘rni va ahamiyatini turli tahlillar asosida ochib berilgan. Ushbu yo‘l “Bir makon, bir yo‘l” loyihasi asosida olib borilishi va unda Respublikaning faol ishtiroki muhim ahamiyatga ega. Negaki, mazkur transport yo‘lagi qadimgi Buyuk ipak yo‘lining zamonaviy shakli hisoblanib, Osiyo hamda Yevropa davlatlari o‘rtasida mustaham iqtisodiy-ijtimoiy ko‘prik vazifasini bajaradi. Bundan tashqari, mazkur loyihani tashkil etishdagi ijobiy va salbiy holatlar, muammolar va yechimlar to‘g‘risida ham fikrlar bayon etilgan.