O‘ZBEKISTONDA ZAMONAVIY TEXNOLOGIK ISHLAB CHIQARISH ZONALARINI BARPO ETISH BO‘YICHA XALQARO ILG‘OR TAJRIBALAR - Imomov, Javohir (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Ushbu maqolada O‘zbekistonda tumanlar darajasida iqtisodiy taraqqiyotni kuchaytirishga qaratilgan zamonaviy texnologik sanoat zonalarini (TTEZ) tashkil etish masalalari ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot O‘zbekiston Respublikasi Prezidentining 2023-yil 11-sentyabrdagi PF-158-son Farmonining asosiy sanoat tarmoqlarini rivojlantirish va hududiy sanoat salohiyatidan to‘liq foydalanishga qaratilgan 48-maqsadidan kelib chiqqan holda amalga oshirildi. Tadqiqotda Xitoyning maxsus iqtisodiy zonalari va Janubiy Koreyaning erkin iqtisodiy zonalarida qo‘llanilayotgan xalqaro ilg‘or tajribalarni tahlil qilgan holda obzor metodologiyasidan foydalanilgan. Strategik joylarni tanlash, ishonchli institutsional asoslarni yaratish, maqsadli rag‘batlantirish hamda innovatsiyalar va texnologiyalarga e’tibor qaratish kabi asosiy strategiyalar batafsil ko‘rib chiqiladi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, ushbu elementlar Xitoy va Janubiy Koreyada iqtisodiy o‘sish va texnologik taraqqiyotni rag‘batlantirishda asosiy rol o‘ynagan. Ushbu amaliyotlar O‘zbekistonning o‘ziga xos kontekstiga moslashganda, ular hududlar iqtisodiyotini rivojlantirishga, tengsizlikni kamaytirishga va 2030-yilga kelib mamlakatning sanoat maqsadlariga erishishga sezilarli hissa qo‘shishi mumkin. Umuman olganda, ushbu tadqiqot O‘zbekiston uchun strategik yo‘l xaritasini taqdim etadi, mamlakat 2030-yilga qadar o‘zining ulkan sanoat va iqtisodiy maqsadlariga erishish uchun xalqaro tajribadan qanday foydalanishi mumkinligini ko‘rsatadi.