ROBOTLASHTIRISH DAVRIDA MEHNAT BOZORINING O‘ZGARISHI: TO‘RTINCHI SANOAT INQILOBI MUAMMOLARI VA ISTIQBOLLARI - Mirxamidova, Zahinabonu (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Zamonaviy iqtisodiyot texnologiyaning jadal rivojlanishi va robototexnikani keng joriy etish bilan bog‘liq chuqur o‘zgarishlarni boshdan kechirmoqda. To‘rtinchi sanoat inqilobi mehnat bozorini tubdan o‘zgartirib, yangi imkoniyatlar va muammolarni yuzaga keltirmoqda. Maqola robotlashtirishning bandlik tuzilmasi, ishchilarga qo‘yiladigan malaka talablari va mehnat bozorining ijtimoiy jihatlariga ta’sirini tahlil qilishga bag‘ishlangan. Nazariy modellar va empirik ma’lumotlarga asoslanib, robotlashtirishning samaradorlikni oshirish va yangi ish o‘rinlarini yaratish kabi ijobiy ta’siri ham, ish o‘rinlarini yo‘qotish va tengsizlikning kuchayishi bilan bog‘liq salbiy oqibatlar ham ko‘rib chiqiladi. Xulosa qilib aytganda, mehnat bozorini yangi sharoitlarga moslashtirish va robotlashtirishning salbiy oqibatlarini minimallashtirish bo‘yicha tavsiyalar ishlab chiqiladi.