ЎЗБЕК-ҚОРАҚАЛПОҚ АДАБИЁТШУНОСЛИГИДА ИРФОНИЙ ОБРАЗЛАР - Токимбетова, Гулбахор (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Ушбу мақолада ўзбек-қорақалпоқ лирикасида тасвирланган фалсафий қарашларга изоҳ берган ҳолда уни алоҳида йўналиш сифатида ўрганиш, жанрий хусусиятларини ёритиш каби тадқиқотлар ўрганилади. Мумтоз шоирларнинг диний-фалсафий моҳиятга хос бўлган лирикаси, асосан, жамият ва оламнинг яратилиши мавзусига асосланганлиги ва мумтоз адабиётимиздаги исломга, тасаввуфга нисбатан муносабатини янгидан тасниф қилиш масалаларини ёритиш кўзда тутилган. Шунингдек, мазкур тадқиқотларда мумтоз шоирларининг ижтимоий, тасаввуфий, сиёсий ҳамда этик-эстетик қарашлари тадқиқ этилади.