QO‘L TO‘PI O‘YININING JISMONIY JIHATDAN O‘QUVCHILARNING O‘QISHNI TUSHUNISHLARIGA TA’SIRI - Axmedova, Zuxraxon (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Ushbu maqolada mushaklarning o'ziga xos faoliyatiga moslashish darajasi turlicha bo'lgan sportchilarning ishlash tezligi va dinamikasi darajasi aniqlanadi. Tadqiqot natijalari shuni ko'rsatadiki, ta'lim darajasi oshgani sayin guruhdagi o'quvchi-sportchilarning tayyorgarlik darajasini aks ettiruvchi o'zgaruvchanlik koeffitsienti pasayadi, ya'ni sportchilarning tayyorgarlik darajalari bir-biriga yaqinlashadi. boshqa. Xususan, birinchi bosqich o‘quvchilari gandbolchilari o‘rtasidagi o‘zgarish koeffitsientlari V=12,96% dan V=15,98% gacha bo‘lgan bo‘lsa, ikkinchi bosqich o‘quvchilari uchun bu ko‘rsatkich V=12,29% ni tashkil etib, V= oralig‘idagi qiymatlarga yetdi. 15,22%, lekin III bosqichda ular V = 11,58% va V = 14,37% qiymatlariga kamayganligini (ya'ni yaxshilanganligini) kuzatish mumkin.