SUN’IY INTELLEKTNING OLIY TA’LIM SIFATI VA SAMARADORLIGIGA TA’SIRI - Utkirov, Abbos (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Ushbu tadqiqot OpenAI'ning ChatGPT kabi sun'iy intellekt chat-botlarining oliy ta'lim muassasalaridagi (HEIs) sifat va samaradorligiga ta'sirini o'rganadi. PubMed, Emerald va Google Scholar kabi manbalardan foydalangan holda keng qamrovli adabiyotlar tahlili orqali ChatGPT'ni ta'limga integratsiya qilishning afzalliklari va xavflari yoritilgan. Tadqiqot natijalari sun'iy intellekt talabalarning o'qish jarayoni va ko'nikmalarini rivojlantirishga ijobiy ta'sir ko'rsatishini, shu orqali o'qituvchilarga sifatli ta'lim berishga ko'proq e'tibor qaratish imkonini berishini ko'rsatadi. Shuningdek, tadqiqotda nazariy yondashuv ham kiritilgan bo'lib, bu yondashuv konstruktivizm, sotsial-madaniy va kognitiv o'rganish nazariyalaridan kelib chiqib, sun'iy intellektning faol o'rganish, shaxsiylashtirilgan muhit va ijtimoiy o'zaro ta'sirdagi rolini tahlil qiladi. Tadqiqotda sun'iy intellektni oliy ta'lim dasturlariga chuqurroq integratsiya qilish zarurati ta'kidlanar ekan, axloqiy masalalarni ham hisobga olish lozimligi ko'rsatib o'tilgan. Tadqiqotda xavfsizlik, plagiat va ish o'rinlarining qisqarishi kabi jamiyatga kengroq ta'sirlar borasida xavotirlar mavjudligiga qaramay, sun'iy intellektning ilmiy tadqiqotlar, baholash samaradorligi va talabalarga xizmat ko'rsatishdagi aniq foydalari ta'kidlangan. Shuning uchun, tadqiqot AI'ni ta'limga mas'uliyat bilan joriy qilish va xavflarni minimallashtirish uchun muvozanatli tartibga solish choralari zarurligini ta'kidlaydi, ta'lim natijalarini yaxshilash uchun sun'iy intellektni ehtiyotkorlik bilan integratsiya qilish lozim.