BUXORO JADIDLARINING TA’LIM-TARBIYAGA OID ASARLARIDA MILLIY TARBIYA MUAMMO SIFATIDA - Ashurova, Marhabo (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Buxoro madrasalari qadimdan o‘z nufuziga ega bo‘lib, talabalarning ma’naviy qiyofasini shakllantirishda muhim ahamiyat kasb etdi. Bu esa, xalqimizning ming yillar davomida shakllangan an’analari, urf-odat, axloq-odob me’yorlari, tarixiy milliy qadriyatlarini saqlab qolishga. Talabalarni kamtar, xushmuomalali, rostgo‘y, olijanob, sabr-toqatli, halol qilib tarbiyalashga yordam berdi. Diniy va dunyoviy fanlar uyg‘unlikda o‘qitilib, ma’rifatparvar olimlar, davlat arboblari yеtishib chiqdi. Ammo madrasa ta’lim tizimidagi ushbu yutuqlar yurtimiz tarixi, ilmiy merosi yеtmish yildan ortiq davr mobaynida noxolis yoritilib kelindi. Bugungi kun tadqiqotchilari oldida turgan mas’uliyatli vazifalardan biri - bu yurtimiz tarixini asl holicha o‘rganib, yosh avlodga yеtkazishdan iborat.