MINTAQAVIY KAMBAG’ALLIKNI KAMAYTIRISHDAGI KICHIK BIZNESNING ROLI - Sharipov, Komil (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Ushbu tadqiqot korrelyatsiya-regressiya tahlili yordamida mintaqaviy kambag’allik darajasiga ta'sir etuvchi omillarni o'rganadi. Asosiy maqsad kichik biznesni rivojlantirishning mintaqada kambag’allikni kamaytirishga ta'sirini o'rganishdir. 2010 yildan 2022 yilgacha bo‘lgan ma’lumotlar tahlil qilinib, asosiy e’tibor quyidagi asosiy omillarga qaratildi: kichik biznesda bandlik, kichik biznesning yalpi hududiy mahsulotdagi (YaHM) ulushi va aholi jon boshiga daromad. Ko'p o'zgaruvchan ekonometrik model shuni ko'rsatadiki, kichik biznes bandligining 1% ga o'sishi mintaqaviy kambag’allikning o'rtacha 2,81% ga qisqarishi bilan bog'liq. Bundan tashqari, kichik biznesning YaHMdagi ulushining 1 foizga oshishi kambag'allikning 3,75 foizga, aholi jon boshiga daromadning 1 foizga o'sishi esa kambag’allikni 1,34 foizga qisqartirishiga olib keladi. Model kambag'allik darajasidagi o'zgarishlarning 85,8% ni tushuntiradi, statistik ko'rsatkichlar kelajakda prognoz qilish uchun uning ishonchliligini tasdiqlaydi. Ushbu tadqiqot kambag’allikni bartaraf etishning strategik vositasi sifatida kichik biznesni rivojlantirishga e'tibor qaratadigan siyosatchilar uchun qimmatli tushunchalarni beradi.