XVIII ASR OXIRI VA XIX ASR BOSHLARIDA BUXORO AMIRLIGIDA ILM-FAN VA MADANIY HAYOT RIVOJI - Saburov, Jaloliddin (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Mazkur maqolada Buxoro amirligi davrida ilm-fan va islom ilmlari rivoji unda Buxoro amirlarining faoliyatlari ijtimoiy ma’naviy muhit va davrning o‘ziga xos xususiyatlari tahlil etilgan. Xususan, amirlikda Qur’on, hadis, fiqh va tasavvuf ilmlarini o‘rganishga bo‘lgan rag‘bat kishilar ma’naviy hayotidagi o‘rni birlamchi manbalar asosida ochib berilgan. Shuningdek, Buxoroda shakllangan tasavvuf va tariqtlarning o’zaro vorisiylik, uzviyligi rivojlanishi masalalariga ham alohida e’tibor qaratilgan. Amirlik hududlarida o’sha davrda faoliyat ko’rsatgan tariqatlar yoki so’fiylik toiflarining ijtimoiu hayotdagi o’rni, ma’naviy muhitga ta’siri bilan bog’liq jihatlari ham yoritilgan. Buxoroda amal qilib kelgan tariqatlar ularning ma’naviy axloqiy tamoyillari jamiyat ma’naviy hayotida tutgan o’rni ham manbalar asosida tahlil e’tilgan. Amirlar amirzodalar va saroy ahlining tasavvuf va tariqatlarga munosabatlari ayniqsa, naqshbandiyaning bu davr uchun o’ziga xos ahmiyati ham keng ochib berilgan.