INGLIZ, O‘ZBEK VA RUS TILLARIDA LINGVISTIK ATAMALARNING POLISEMIYASINI KOGNITIV MODELLASHTIRISH OMILLARI - Daliyeva, Madina (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Maqolada ingliz, o‘zbek va rus tillarida ko‘p ma’noli lingvistik atamalarni kognitiv modellashtirishga ta’sir qiluvchi omillar ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot madaniy, kognitiv va kontekstual omillarning ushbu tillarda polisemiyani tushunish va ishlatishga ta’sirini tahlil qiladi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, metaforik xaritalash, madaniy ahamiyat va semantik assotsiatsiyalar kabi kognitiv jarayonlar turli til kontekstlarida polisemiyani shakllantirishda muhim rol o‘ynaydi.