FALSAFIY TAFAKKURNI RIVOJLANTIRISHDA ANALITIK VA KRITIK YONDASHUVLAR - Abdalimova, Matluba (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Falsafa fanini oʻqitishda analitik va kritik yondashuvlarning ahamiyati talabalarning fikrlash jarayonlarini chuqurlashtirishga yordam beradi. Ushbu maqolada, avvalo, analitik tafakkurning falsafiy masalalarni tahlil qilishdagi roli va uning amaliy qoʻllanilishi haqida soʻz boradi. Analitik yondashuvlar orqali talaba gʻoyalarni tizimli ravishda ajratish, taqqoslash va chuqur tahlil qilish koʻnikmalarini oʻzlashtiradi. Shuningdek, kritik tafakkur yondashuvi, yaʼni fikrlashni sinchkovlik bilan tahlil qilish, argumentlar va qarashlar oʻrtasidagi farqlarni aniqlash, toʻgʻri va notoʻgʻri fikrlarni ajratish jarayonida muhim ahamiyat kasb etadi. Maqolada, analitik va kritik tafakkurning taʼlim jarayonida qanday rivojlanishi, ularni oʻqitishda qanday metodologiyalar yordamida samarali qoʻllash mumkinligi, shuningdek, falsafa fani talabalarining fikrlash darajasini oshirishdagi roli haqida bahs yuritiladi. Zamonaviy oʻqitish metodlari, jumladan, interaktiv oʻrganish va guruh muhokamalari orqali analitik va kritik tafakkur koʻnikmalarini shakllantirish usullari tahlil qilinadi.