BILIMLAR IQTISODIYOTINING ZAMONAVIY SHAKLLARI MAKTABGACHA VA MAKTAB TAʼLIM TIZIMIDA - Poshokulova, Mohigul (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Maqolada bilimlar iqtisodiyotining zamonaviy shakllarini maktabgacha va maktab taʼlim tizimida chiqadi va ular taqdim etayotgan shakllar va muammolarni taqdim etadi. U jamiyatdagi bilim darajasini oshirish va manfaatdor tomonlar o‘rtasida real taʼlimni rivojlantirish orqali jamiyatda yangi texnologiyalarni yaratish va foydalanish qobiliyatiga ega avlod yetishtirishni tahlil qiladi. Muhokama qilingan asosiy imkoniyatlar qatoriga eksperiment rejasini ishlab chiqishga tayyorgarlik ko‘rish, uni ishlab chiqish, tajribani amalga oshirish, tadqiqot obyektiga mos xossalarni guruhlash va empirik umumlashmalar kiradi. Maqolada metodologik yondashuvlar bo‘yicha xorij tajribasi o‘rganiladi, ular tizimlashtirilib bilimlar iqtisodiyoti talabi va milliy sharoitga mos jabhalari alohida ajratib olinadi. Shu bilan birga innovatsion taʼlim tizimidan foydalanib kelayotgan mamlakatlar iqtisodiyoti bo‘yicha keng ko‘lamli tahlillar o‘tkaziladi. Shuningdek, muhim va muhim bo‘lmagan xislatlar ajratilib, shu asosda muayyan tizim va turkumlarga ajratilgan. Natijalarni sharhlashda olingan maʼlumotlar dastlabki taxminlar, nazariy sxemalar va modellar, allaqachon maʼlum bo‘lgan ilmiy faktlar bilan bog‘lash kerak. Maqola akademik almashinuv va global taʼlim platformalariga integratsiya bilimlar iqtisodiyotini rivojlantirish uchun yangi imkoniyatlarni taklif etadi.