MUHAMMAD AL-XORAZMIY: MATЕMATIKADAN FALSAFAGACHA BOʻLGAN ILMIY IZLANISHLAR - Jantayev, Maqsud (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Maqolada Al-Xorazmiyning Bagʻdoddagi taʼlim va ilm yoʻli, u mashhur “Bayt al-hikma”da (Donishmandlar uyi) faoliyat yuritib, intellektual muhitning gullab-yashnashiga hissa qoʻshgani haqida soʻz boradi. Uning ishi nafaqat nazariy yangiliklari, balki kundalik hayotda va boshqaruvda, masalan, savdo va qurilishda amaliy qoʻllanilishi bilan ham eʼtirof etilgan. Maqolaning yakunida Al-Xorazmiyning ilm-fan va matematika sohasidagi abadiy merosi eʼtirof etilib, uning asarlari Sharq va Gʻarbga qanday taʼsir qilgani, qoʻshgan hissasi bugungi kungacha ham dolzarbligicha qolmoqda.