БУРҲОНИДДИН ТЕРМИЗИЙ АСАРЛАРИНИНГ САЛЖУҚИЙЛАР ДАВРИДА ЯРАТИЛГАН ТАСАВВУФИЙ МАНБАЛАРГА ТАЪСИРИ - Жамаҳматов, Каромиддин (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Ушбу мақолада улуғ олим, мутафаккир, етук мутасаввиф зот Саййид Бурҳониддин Муҳаққиқ Термизийнинг ҳаёти ва фаолиятини ёритиш билан бирга Онадўли адабиётининг етук вакиллари Мавлоно Жалолиддин Румий, Султон Валад каби зотларнинг бой маънавий меросига кўрсатган ғоявий таъсири ўрганилади. Маълумки, Жалолиддин Румий “Маснавий маънавий”, “Фийҳи мо фийҳи” каби асарларида устози Саййид Бурҳониддин Термизий руҳий тарбиясидан кўп таъсирланган. Худди шу каби ғоявий таъсир Султон Валаднинг “Валаднома”, “Рубобнома”, “Маориф” номли асарларида учратиш мумкин. Бинобарин, ушбу мақолада Саййид Бурҳониддин Термизий қаламига мансуб “Маориф” асари билан бирга юқорида зикр этилган асарларнинг ғоявий, услубий, адабий, лисоний жиҳатлари қиёсий матншунослик асосида тадқиқ этилади. Шунингдек, Саййид Бурҳониддин Термизий ва Султон Валад қаламига мансуб “Маориф” номли икки асарнинг таркибий қисми ва генезиси аниқланиб, муҳим илмий хулосалар берилади.