OʻZBEK TILIDA OMAD VA OMADSIZLIKNI NOMLOVCHI LEKSIK VA FRAZEOLOGIK BIRLIKLAR - Obidova, Goʻzalxon (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2024)
Mazkur maqola oʻzbek tilida omad va omadsizlikni ifodalovchi leksik va frazeologik birliklarni tahlil qilishga qaratilgan. Tadqiqotda bu frazeologizmlarning semantik xususiyatlari, madaniy konteksti va nutqdagi kommunikativ funksiyalari oʻrganilgan. Omad va omadsizlikni ifodalovchi birliklar oʻzbek xalqining tarixiy, madaniy va ijtimoiy tajribasi bilan bogʻliq boʻlib, til orqali ifodalangan qadriyatlar va stereotiplarni aks ettiradi. Tadqiqotda bu frazeologizmlarning boshqa tillar, jumladan ingliz va rus tillari bilan qiyosiy tahlili ham olib borilgan. Natijalar shuni koʻrsatadiki, bunday birliklar jamiyatdagi oʻzgarishlarni, qadriyatlarni va muloqotning ekspressiv jihatlarini aks ettiradi.