СПОРТ ЭСТЕТИКАСИ: РИТМ, ҲАРАКАТ ВА МАДАНИЯТНИНГ УЙҒУНЛИГИ - Расулов, Зоҳиддин (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Мақолада спорт эстетикасининг турли кўринишлари, жумладан, ҳаракатлар нафислиги, ритм, жисмоний маданият, ва техник маҳоратнинг аҳамияти тадқиқ этилади. Спортнинг нафақат жисмоний, балки маънавий ва эстетик қийматга эга эканлиги таъкидланади. Бадиий гимнастика, спорт бал рақслари, ва фигурали учиш каби техник ва эстетик спорт турлари мисолида, инсон ҳаракатларидаги пластика ва мусиқа уйғунлигига эътибор қаратилган. Замонавий спортдаги янги технологиялар ва инновациялар спортчиларнинг натижаларини яхшилашга қаратилган бўлса-да, инсон омилининг эстетик жиҳатлари сақланиши лозимлиги қайд этилган. Жисмоний тарбия ва спортнинг шахс ва жамият учун муҳимлиги, уларнинг ижтимоий, маданий, ва соғлом турмуш тарзини таъминлашдаги ўрни аниқланган.