OʻZBEKISTON QONUNCHILIGIGA SMART-KONTRAKTLARNI IMPLEMENTATSIYA QILISH MUAMMOLARI - Абдурахманова, Нодирахон (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqola Oʻzbekiston huquqiy tizimiga smart-kontraktlarni implementatsiya qilish muammolarini tahlil qilishga bagʻishlangan. Smart-kontraktlarning asosiy jihatlari, jumladan, ularning avtomatlashtirilgan xususiyatlari va blokcheyn texnologiyasidan foydalanish tahlil qilinadi. Huquqiy asosning yoʻqligi, tomonlarning anonimligi bilan bogʻliq muammolar, shuningdek, raqamli iqtisodiyot sharoitida anʼanaviy huquqni qoʻllashning kamchiliklariga alohida eʼtibor qaratilgan. Qonunchilik va texnik toʻsiqlarni tahlil qilish asosida normativ-huquqiy bazani takomillashtirish choralari taklif etilgan. Jumladan, maxsus qonun ishlab chiqish, xalqaro standartlarga muvofiqlikni taʼminlash, nizolarni hal qilish mexanizmlarini joriy etish va ishtirokchilarning huquqiy savodxonlik darajasini oshirish boʻyicha tavsiyalar ishlab chiqilgan. Shuningdek, smart-kontraktlarni yer kadastri va moliya sohasi kabi sektorial boshqaruvga integratsiya qilishning ahamiyati alohida taʼkidlangan. Taklif etilgan tavsiyalarni amalga oshirish Oʻzbekistonga global raqamli iqtisodiyotda oʻz mavqeyini mustahkamlashga imkon beradi