MODAL SOʻZLARDA SHARTLILIK VA TIPOLOGIK OMIL: SEMANTIK TURLANISH - Kaxarova, Iroda (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Modal tushunchalar inson bilishi va tafakkurining asosini tashkil etishi sababli ular leksiklashtirilgan. Til va nutqda ularning qoʻllanishi natijasida til va tafakkur oʻrtasidagi fundamental aloqaning psixologik va falsafiy asoslari namoyon boʻladi. Modal soʻzlar sof modallar va vazifadosh modallarga boʻlinadi, ularning tarixiy koʻrinishlari mavjud. Modallarning qoʻllanilishi, avvalo, “epistemik” va “deontik” deb ikkiga ajralib turadi. Gnosemik modallar biror narsaning mavjudligi yoki boʻlmasligi ehtimoli haqida hukm chiqarish vazifasini bajaradi. Aletik modallik epistemik modallik kabi takliflarni oʻziga xos mantiqiy munosabatlarga kiradigan tasavvurlar sifatida qabul qilish qobiliyatiga tayanadi. Ratsional modallik va ekzistensial modallik xushmuomalalikda oʻz aksini yorqin namoyon etadi.