TEZ AYTISHLARNING SINTAKTIK TUZILISH JIHATDAN TAHLILI - Mamataliyeva, Navbahor (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada oʻzbek xalq ogʻzaki ijodining oʻziga xos janri boʻlgan tez aytishlarning sintaktik va grammatik xususiyatlari tahlil qilinadi. Tez aytishlar xalq nutqining boyligi va murakkabligining yorqin namunasi boʻlib, ularning asosiy vazifasi talaffuzdagi murakkabliklarni bartaraf etish va nutq tezligini oshirishdan iboratdir. Tadqiqotda tez aytishlarning gap qurilishi, sintaktik birliklarning oʻzaro aloqasi va ularning madaniy ahamiyati yoritilgan.