MURAKKAB ASHYOLARNING OʻZIGA XOS BELGILARI, ULARNING HUQUQIY VA FALSAFIY MOHIYATI - Toʻxtayev, Oʻktamjon (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada murakkab ashyolar tushunchasi fuqarolik huquqi va falsafiy nuqtai nazaridan tahlil qilinadi. Ishda murakkab ashyolarning oʻziga xos belgilari, xususan, iroda yoʻqligi, diskretlik va moddiylik kabi jihatlar, shuningdek, ularning fuqarolik huquqi obyektlari bilan umumiy xususiyatlari koʻrib chiqilgan. Tadqiqotda murakkab ashyolarning oʻzaro aloqadorlik xususiyatlari va ularning huquqiy tartibga solinishiga doir masalalar yoritiladi. Xorijiy davlatlar tajribasi asosida Oʻzbekiston fuqarolik qonunchiligida murakkab ashyolarni tartibga solish imkoniyatlari tahlil qilinadi. Ushbu maqola fuqarolik huquqining obyektlar nazariyasini chuqurroq oʻrganish, huquqiy tizimni takomillashtirish va milliy qonunchilikda murakkab ashyolarni aniqlash boʻyicha yangi yondashuvlarni ishlab chiqishga yoʻnaltirilgan.