JALOLIDDIN RUMIY ASARLARIDA FALSAFIY TUSHUNCHALAR VA ULARNING ILMIY–METODOLOGIK TAHLILI - Samadov, Jonmurod (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Mazkur maqola Jaloliddin Rumiy asarlarida mavjud boʻlgan falsafiy tushunchalarni va ularning ilmiy–metodologik tahlilini oʻrganadi. Rumiy tasavvuf falsafasi va uning ruhiy taraqqiyot, insonning ichki olami va ilohiy hikmatga boʻlgan munosabatini keng yoritadi. Maqola, shuningdek, Rumiyning asarlarini Ibn Arabi taʼlimoti va boshqa falsafiy tizimlar bilan solishtirish orqali ilmiy tahlil qiladi. Ushbu tahlil metodologik jihatdan Rumiyning tafakkurini anglashda yangi yoʻllar ochadi va tasavvuf falsafasining muhim tamoyillarini zamonaviy ilmiy meʼyorlar asosida baholaydi.