TARJIMASHUNOSLIKDA PRAGMATIKANING OʻRNI - Yuldasheva, Aziza (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqola tarjimashunoslikda pragmatikaning ahamiyatini tahlil qilishga bagʻishlangan. Tadqiqotda tarjima jarayonida pragmatik omillarning rolini aniqlash, ularning matnning kommunikativ maqsadi va madaniy kontekstga mosligiga taʼsiri oʻrganiladi. Maqolada pragmatik unsurlar tarjima jarayonida lingvistik, madaniy va kontekstual tafovutlarni bartaraf etishda muhim omil sifatida qaraladi. Tarjima amaliyotida yashirin maʼno qatlamlari va kommunikativ vazifalarni saqlab qolishning zarurligi koʻrsatilib, semiotik va empirik tahlillar asosida muhim xulosalar chiqariladi. Tadqiqot natijasida tarjimashunoslikda pragmatik yondashuvning zarurligi ilmiy va amaliy jihatdan asoslab beriladi.