JADID ADABIYOTI VA MODERNIZATSIYA JARAYONLARI - Sidiknazarova, Zulfiya (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada jadid adabiyotining shakllanishi va uning modernizatsiya jarayonlariga taʼsiri tahlil qilinadi. 19-asr oxiri va 20-asr boshlarida Turkistonda yuz bergan ijtimoiy-siyosiy va madaniy oʻzgarishlar fonida jadidchilik harakati, uning adabiyotdagi aks-sadosi hamda madaniy yangilanishga qoʻshgan hissasi koʻrib chiqilgan. Fitrat, Behbudiy va Avloniy kabi atoqli jadid arboblarining ilm-fan, gender tengligi va zamonaviy tafakkurni shakllantirishdagi xizmati yoritilgan. Shuningdek, jadid adabiyotidagi ramziy obrazlarning milliy uygʻonishdagi oʻrni va Sharqona anʼanalar bilan uygʻunligi tahlil qilingan.