BAYRONNING ASRLARIDAGI OZODLIKKA INTILUVCHANLIK KAYFIYATI - Ruzibayeva, Aziza (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada XIX asr boshidagi keng madaniy va siyosiy muhitning ramzi boʻlgan Lord Bayron asarlarida aks ettirilgan ozodlikka intilish kayfiyatining xususiyatlari tahlil qilinadi. Bayron sheʼriyati orqali mazkur maqolada individualizm, ozodlik harakatlari, shaxsiy va jamiyat ozodligiga intilish mavzulariga urgʻu berildi. Bayron obrazlarida koʻpincha erkinlikka boʻlgan chuqur intilish, zulmga qarshi kurash va oʻzini namoyon qilish istagi aks ettirilgan. Tadqiqot shuni koʻrsatadiki, Bayronning ozodlikka intilish ruhi nafaqat uning adabiy hissasini belgilab qoʻygan, balki cheklovlardan xalos boʻlishga intilayotgan avlodning umumiy intilishlarini ham aks ettirgan.