IRONIYANING PRAGMATIK FUNKSIYALARI - Narzikulova, Rayhona (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Ushbu maqolada muloqot va adabiyotda ironiyaning pragmatik funksiyalari tahlil qilinadi, uning maʼnoni kuchaytirishdagi rolini oʻrganiladi. Har bir shakl ijtimoiy rishtalarni mustahkamlash, ijtimoiy meʼyorlarga tanqidiy sharh berish kabi alohida maqsadlarga xizmat qiladi. Ushbu maqola ironiya (kinoya)ning turli xil qoʻllanilishini tahlil qilib, kinoya qanday qilib fikrni qoʻzgʻatishi, his-tuygʻularni uygʻotishi va hayotning nozik tomonlari haqida chuqurroq mulohaza yuritishni osonlashtirishi mumkinligini koʻrsatadi. Kinoya nutqni boyitgan boʻlsa-da, talqin qilishda qiyinchiliklar tugʻdiradi va maʼruzachi va tinglovchilar oʻrtasida umumiy kontekst zarurligini taʼkidlaydi. Ironiya insonning ifodasi va oʻzaro taʼsirining murakkabligini aks ettiruvchi hayotiy ritorik vosita sifatida paydo boʻladi.