ФАХРУДДИН ЎЗЖАНДИЙ ЯШАГАН ДАВРДА МОВАРОУННАҲР ИЖТИМОИЙ-СИЁСИЙ ВАЗИЯТ ВА ИЛМ ФАН РИВОЖИ - Икромжонов , Акмалжон (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2023)
Фахруддин Ўзжандийнинг тўлиқ исми Ҳасан ибн Мансур ибн Маҳмуд ибн Абдулазиз ибн Абдур-Раззоқ ал-Ўзжандий ал-Фарғонийдир (бундан кейин Фахруддин Ўзжандий номи билан келади). Фахруддин Ўзжандийнинг ўрта асрлар Мовароуннаҳр фиқҳ илми ривожига қўшган ҳиссасини ўрганиш учун олим яшаган даврдаги ижтимоий-сиёсий муҳит ҳақида тўлиқ тасаввурга эга бўлиш лозим. Шундагина унинг Мовароуннаҳр ҳанафийлик мазҳаби ривожида тутган ўрнини холисона белгилаш ва илмий таҳлил қилиш мумкин бўлади.