BARQAROR RIVOJLANISH VA YASHIL IQTISODIYOTGA OʻTISH - Matkarimov, Inomjon; Yuldashbayev, Azizulloh (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Doimiy rivojlanish va “yashil” iqtisodiyotga oʻtish jahon iqtisodiyoti uchun ham, mintaqalar va mamlakatlar uchun ham muhim masaladir. Iqtisodiyotni rivojlantirish va “yashil” iqtisodiyotga oʻtish jahon aholisining tez surʼatlar bilan oʻsishi, atrof-muhitning degradatsiyasi, tabiiy resurslarning tez surʼatlar bilan kamayishi, iqtisodiy faoliyatning global vaziyatga taʼsiri kabi koʻplab masalalarni oʻzida aks ettiradi. Tabiiy resurslarning tez surʼatlar bilan kamayishini kamaytirish va atrof-muhitni asrashda yashil iqtisodiyotga oʻtish juda muhimdir. Bu chiqindilarni kamaytiradi, havo va suv sifatini yaxshilaydi, biologik taraqqiyot uchun ijobiy muhit yaratadi. Yashil iqtisodiyotga oʻtish qayta tiklanadigan energiya manbalarini rivojlantirish bilan bogʻliq. Energiya taʼminotini taʼminlashda quyosh, shamol, gidroenergetika kabi qayta tiklanadigan energiya manbalari muhim oʻrin tutadi. “Yashil” iqtisodiyotni rivojlantirish yangi sanoat tarmoqlarini va ish oʻrinlarini yaratishga yordam beradi. Qayta tiklanuvchi energiya manbalari, muhandislik va uskunalar taʼminoti, biotexnologiya kabi sohalar yangi ish oʻrinlarini yaratmoqda. Texnologik rivojlanish va innovatsiyalarni ragʻbatlantirish yashil iqtisodiyot tomonidan ragʻbatlantiriladi. Texnologik rivojlanish yashil energiya, chiqindilarni boshqarish, suvni tozalash va boshqalarni ragʻbatlantiradi. Yashil iqtisodiyotning ijobiy taʼsiri inson salomatligiga va jamiyatning umumiy salomatligiga hissa qoʻshadi. Havo va suv sifatini yaxshilash jamiyatning umumiy salomatligini oshiradi.