XITOY QISHLOQ XOʻJALIGIDA SUNʼIY INTELLEKTNI QOʻLLASH - Djumaniyazov , Ubbiniyaz (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Soʻnggi yillarda inson hayoti va faoliyatining yeng xilma-xil sohalariga tubdan taʼsir koʻrsatadigan sunʼiy intellektdan (SI) foydalanadigan texnologiyalarni rivojlantirishda sezilarli yutuqlarga yerishildi. Ushbu maqolada sunʼiy intellektni milliy iqtisodiyotga joriy yetish surʼati boʻyicha yetakchi boʻlgan va sunʼiy intellekt texnologiyalarini rivojlantirish boʻyicha umumiy yetakchilikni AQSHdan olishga intilayotgan Xitoy misolida qishloq xoʻjaligida oʻrganish obyekti sifatida foydalanish koʻrib chiqiladi. Ushbu yoʻnalishdagi faol ishlar va ushbu sohaga katta moliyaviy investitsiyalar tufayli Xitoy qishloq xoʻjaligini sezilarli darajada oʻzgartirishga muvaffaq boʻldi. Maqolaning maqsadi - XXR iqtisodiyotining qishloq xoʻjaligida sunʼiy intellektdan foydalanishning hozirgi tendensiyalari va imkoniyatlarini tahlil qilish. Buning uchun biz Xitoy qishloq xoʻjaligini rivojlantirishda duch kelayotgan qiyinchiliklarni, shuningdek, qishloq xoʻjaligida sunʼiy intellektni qoʻllashning hozirda maʼlum boʻlgan asosiy yoʻnalishlarini va qoʻllaniladigan texnologiyalar turlarini koʻrib chiqamiz. Qishloq xoʻjaligida sunʼiy intellekt texnologiyalaridan foydalanadigan Xitoy kompaniyalari haqida maʼlumotlar, jumladan, ularning ixtisoslashuvi, qoʻllaniladigan texnologiyalari va yerishilgan foydalari haqida maʼlumot berilgan. Dastlabki maʼlumotlar shuni koʻrsatadiki, sunʼiy intellekt, birinchi navbatda, mehnat unumdorligi va ishlab chiqarish samaradorligini oshirish, ikkinchidan, ishchi kuchi yetishmasligi muammolarini hal qilish va ishlab chiqarish barqarorligiga yerishish uchun qoʻllaniladi. Vaziyatni tahlil qilish sunʼiy intellekt qishloq xoʻjaligini rivojlantirishda asosiy harakatlantiruvchi kuchga aylanishi mumkin degan xulosaga kelish imkonini beradi.