ҚОЗОҒИСТОННИНГ ТАРИХИЙ ТАНЛОВИДА УЧЛИКНИ КОНСТИТУЦИЯВИЙ ТАРТИБГА СОЛИШ - Nurpeisov, Yerkesh; Ibraeva, Alua; Smanova, Akmaral (Ижтимоий-гуманитар фанларнинг долзарб муаммолари / Актуальные проблемы социально-гуманитарных наук / Actual Problems of Humanities and Social Sciences., 2025)
Maqola Qozog‘iston rivojlanishining tarixiy yigirmanchi davridagi uchlikni konstitutsiyaviy tartibga solish tahliliga bag‘ishlangan. Maqolada mamlakat konstitutsiyaviy tizimining asosiy elementlari, bunday davlat hokimiyati institutlari, fuqarolarning huquq va erkinliklari, shuningdek, huquqiy nazorat mexanizmlari shakllanishi va paydo bo‘lishi jarayoni ko‘rib chiqiladi. Mualliflar Qozog‘iston o‘tgan tarixiy bosqichlarni va bu o‘zgarishlar konstitutsiyaviy tartibga solishda qanday aks yetganini o‘rganadi, shuningdek, ushbu jarayonlarning mamlakatning siyosiy barqarorligi va huquqiy tizimiga ta’sirini tahlil qilishadi. Hukumatning uchta tarmog‘ining (qonun chiqaruvchi, ijro etuvchi va moddiy) o‘zaro ta’siri va ularning demokratiya qurishdagi roliga alohida e’tibor qaratilmoqda.